Jdi na obsah Jdi na menu

Shirský kůň

18. 11. 2014

Shirský kůň patří mezi chladnokrevná pracovní plemena. Jako zřejmě všechna plemena těžkých koní vznikl původně pro válečné účely.  Byl vyšlechtěn ze středověkého válečného koně, kterému se říkalo velký kůň, než ho Oliver Cromwell přejmenoval na anglického vraníka.

Ve 14. století byly anglické klisny kříženy s hřebci, kteří byli dovezeni z Lombardie. Cílem bylo vytvoření těžkého a silného koně, který by unesl středověkého rytíře v plné zbroji i s těžkými zbraněmi a navíc byl pohyblivý. Následně byli tito koně vylepšeni překřížením koňmi z Nizozemska a později koňmi frískými. Zakladatelem moderního shirského koně byl hřebec Packington Blind Horse z Ashby-de-la-Zouche, který žil v letech 1755 až 1770 v hrabství Leicestershire. Právě v těchto letech získali koně nynější podobu.

Pro svou velikost a obrovskou sílu byl později využíván k tahání lodí proti proudu řek a do zápřahu těžkých povozů. Shirové byli do první poloviny 20. století využívaní zejména v průmyslu a zemědělství, orali, sváželi dřevo, tahali zemědělské povozy, železniční vagóny, pivovarské vozy a vozy s uhlím. Po 2. světové válce už pro ně ale nebylo uplatnění.

shirak.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář